01

Mlad vinogradnik, ki je ustvaril čarobnost

Vinotoč Gorjup je plod močne vizije mladega vinogradnika, ki se je brez družinske zgodovine vinogradništva sam podal na pot pridelave vin. Pri 21 letih je kupil 7 ha vinogradov, še 6 ha pa vzel v najem. Že 8 let tako prideluje vina vrhunske kakovosti in nepozabnega okusa. 

02

Sprejemanje izzivov se obrestuje s priznanji

Narava iz leta v leto nepredvidljivo posega v letino pridelave vin. Prav zato vsako leto postreže z individualnimi vini – od mladih svežih vin, močno karakternih zorjenih vin in sladkih predikatov. Vsako leto z veseljem sprejmemo nov izziv in ga obrnemo v prid letini, kar se pozitivno obrestuje tudi na vsakoletnih ocenjevanjih vin v Splitu, na Dunaju in doma.
03

Premišljena ročna obdelava v vinogradih

Naša mladostna energija in zagnanost se dokaže predvsem pri našem delu v vinogradih. Tam vsa dela potekajo ročno, razen košnje in fitofarmacevtske obravnave. S preciznostjo in zagnanostjo dosegamo tudi visoke ocene pri priznanih enologih doma in v tujini.
04

Same fejst sorte in čudovit razgled

Na 365m nadmorske višine se razprostira dih jemajoč pogled, ki ga želimo deliti tudi z vami. Ob pogledu na živahno vinsko pokrajino terasastih nasadov, ki se dviga nad dolinskimi meglicami, dobi naše vino še dodatno noto žlahtnosti. Pridelujemo sorte Laški rizling, Sauvignon, Beli Pinot, Šipon, Modra frankinja in Modri Pinot.

Kje rastejo trte?

Rastišča v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija, podokoliš Haloze nudijo najboljše razmere za pridelavo vin po naših zamislih in v skladu z našimi predstavami. V sozvočju z značilnostmi rastišča – tal in podnebja – podpiramo njihov razvoj, predvsem z natančnim in premišljenim ročnim delom v vinogradu, z ročnim branjem in veliko miru v vinski kleti.

Imamo 3 vrste matične podlage: lapor, peščenjak in litotamnijski apnenec. Različne matične podlage vplivajo na raznolikost naših vin, da se res najde nekaj za vsak okus. Vedno ločujemo grozdje iz različnih leg vinograda glede na matično podlago tal, saj nas navdušuje razlika, ki je dana od narave.

Vinogradi se nahajajo v vzhodnem delu vinorodnih Haloz, kjer je podnebje subpanonsko. Značilnost podnebja in dotok vročega zraka iz bližje Panonske nižine, omogoča ugodno dozorevanje grozdja. Dotok svežega zraka iz Alp, ohranja kisline in arome v grozdju. Povprečna letna temperatura je 11°C, kar je idealno za pridelavo visoko kakovostnih vin. Letna količina padavin je okrog 900 L/m2, kar vpliva na uspešen razvoj vinske trte in kakovosten pridelek.

Vinogradi se nahajajo v okolišu Štajerska Slovenija, podokoliš Haloze, ožji okoliš Zavrč- Cirkulane, vinorodna kraja Belski Vrh in Veliki Vrh. Sedež posesti s kletjo in vinotočem je na Belskem Vrhu. Vinogradi so na nadmorski višini od 260 do 380 m nad morjem, nadmorska višina vpliva na uspevanje vinske trte. Z dvigom nadmorske višine se v grozdju povečuje sladkor. Lege vinogradov so obrnjene predvsem na jug. Zaradi strmin je večina vinogradov posajenih v terasah. Največja strmina vinograda ima 77 % naklon, zaradi česar sončni žarki padajo na grozdne jagode pod kotom pri katerem ima sonce največjo moč. Reka Drava v bližini in Ptujsko jezero odločilno vplivata na pridelavo grozdja. Reka Drava in Ptujsko jezero blaži nihanje dnevne in nočne temperature in dopolnilno osvetljujejo okolico. Gozdovi, ki obdajajo naše vinograde vplivajo na razvoj aromatičnih snovi v grozdju, saj omogočajo stalno relativno vlažnost.

Ustvarjalca Vina Gorjup

V dvoje je  vse lepše in lažje. Prav zato zgodbo vinotoča Gorjup pišeta Nejc in Sabina Gorjup, ki se dopolnjujeta in izpopolnjujeta na vsakem koraku. Vabljeni, da ju spoznate!

Nejc Gorjup, dipl. ing. kmetijstva

Steber in glavni ter edini enolog Vin Gorjup. Organizira in izvaja vse delovne akcije v vinogradu ter vodi vizijo vinogradništva Gorjup. Je deloholik v pravem pomenu besede, velik ljubitelj živali in narave in ljubiteljski pohodnik.

Sabina Gorjup

Sabina je temeljna podpora Nejcu, prav tako pa skrbi za promocijo in prodajo. Vedno z veseljem poprime za gospodinjska dela in pomaga pri opravilih v vinogradu ter kleti. Pomaga pri izvedbi vizije Vinogradništva Gorjup in predstavlja neizčrpen vir novih idej za popestritev ponudbe. Po naravi je večna optimistka, ljubiteljska glasbenica, velika ljubiteljica živali in narave.