Haloška kulinarična avantura med vinogradi Velikega in Belskega Vrha

13/09/2023

Mladi zagnani ponudniki v Halozah so združili moči in samoiniciativno pripravili Kulinarično avanturo med vinogradi Velikega in Belskega Vrha. Dva vinarja, Vinotoč Gorjup in S vino ter pivovarna Frizi beer so sklenili, da bodo enkrat na mesec odprli svojo vrata kleti ter ponudili njihovo ponudbo vin, piva in haloške kulinarike. Zraven vina in piva lahko uživate ob haloškem mesnem ali sirnem narezku, sendviču, jedeh na žlico, picah iz 48-ur formatiranega testa ali domačem jabolčnem zavitku. Ponudniki se nahajajo na dveh vrhih, Velikem in Belskem Vrhu, ki ločita in hkrati lepo povezujeta prostor med Občino Cirkulane in Zavrč. Razvejani haloški hribi prepleteni s potmi med vinogradi ponujajo stik z naravo, osupljive razglede na našo okolico s spoznavanjem haloškega preprostega načina življenja.

Lokacije ponudnikov so med seboj povezane na zaokroženi nezahtevni poti, dolgi približno 6 km. Med njimi se lahko sprehodile peš, prekolesarite s kolesi ali se odločite za obisk z avtom. 1. in 2. maja so uspešno izpeljali prvo tvorstvo kulinarično potepanje po Halozah. Že naslednji datum bo 28. maja in nato 25. junija, 23.julija, 15.avgusta in 24. septembra. V omenjenih termin obratujejo med 13. in 20. uro. Za večje skupine sprejemajo predhodne prijave. Na njihovih zastavljenih ciljih jih povezuje ljubezen do Haloz in močno stkane vezi prijateljstva, kot rezultat povezovanja v projektu Kulinarična avantura med vinogradi.

S VINO

Mlado vinogradniško blagovno znamko S vino vodi Tilen Sedlak, mlad vinar iz znane vinogradniške družine in nosilec sicer laskavega, a vendar zelo odgovornega naziva Vinskega kralja Jeruzalemsko Ormoških goric. Njegova vina so dosegla vrhunske rezultate na ocenjevanju Vina Ptuj in mednarodnem ocenjevanju 60.AGRI v Gornji Radgoni. S vina ponujajo okuse od suhih do sladkih not, zvesta naravi in njenemu poteku, tako kot vodi cikel življenje.

VINOTOČ GORJUP

Vinotoč Gorjup vodita Nejc in Sabina na prelepi lokaciji Belskega Vrha. Mlad vinar vzgaja vina od mladih svežih vin, močno karakternih dozoretih vin in sladkih predikatov. Pridobiva priznanja na ocenjevanjih vin v Splitu, Dunaju in doma. Zanj je vino umetnina, je podpis in oris vinogradnika. Vino je hrana, ki jo je potrebno zavestno vonjati, okušati, poslušati zgodbo, ki jo pri zaužitju pove.

FRIZI BEER

Frizi beer je prva pivovarna z zgodbo med vinogradi Haloz. Za njo stojita Monika in Dejan, ki jo predstavljata pod sloganom Sfrizirano pivo iz Haloz. Dejan je po poklicu frizer in nato pivovar, ki vari lagerje in ale piva. Piva nosijo zanimava imena z zgodbo, kot so: Svetli ali Temni haloški posebnež, Pettauer, Sp-ipa-nec, Nem zadet, Ave Poetovia in Malinovec. Za svoja pivo so v preteklosti prejeli več nagrad, na zadnje kaj dve srebrna in eno bronasti znak na London beer competition.

▶FRIZI BEER KRAFT PIVOVARNA, Veliki Vrh 6a, mobi: 031382511 (Monika),
▶S VINO, Veliki vrh 46, mobi: 051634026 (Tilen),
▶VINOTOČ GORJUP, Belski Vrh 85, mobi: 031273578 (Sabina).