Laški Rizling, zorjeno suho, 2018

15,00 

🏅 Priznanja: Zlato priznanje – Dobrote slovenskih kmetij 2021
📦 Rok dostave: 3-5 delovnih dni

Kategorija:

Opis

Letnik: 2018

Sorta: Laški rizling

Sladkorna stopnja: Suho

Stopnja alkohola: 14 %vol

Lega: Veliki Vrh, vinogradniška lega Cikušak, ki je obrnjena na južno stran in jugozahodno stran, nad reko Dravo. Povprečna nadmorska višina 300m, povprečni naklon vinograda 60%. Matična podlaga tal je lapor. Zaradi vseh naravnih dejavnikov vino dosega večjo polnost in večjo mineralnost.

Povprečna starost trte: 45 let

Vinifikacija: Hladna maceracija 48 ur, hladno stiskano. Vino je imelo spontano fermentacijo. Po fermentaciji zorenje vina na finih drožeh, do meseca marca. Nato pretočen v veliki 1200 litrski leseni sod, kjer je vino zorelo dve leti, do stekleničenja.

Priprava: Skrbno nadzorovana selekcija grozdja na trsu in samega poteka zorenja. Parametri sladkorja in kislin v sami jagodi merjeni tedensko, da je grozdje tisto ki naredi vino. Ročno trganje zrelih jagod konec septembra. Ko so jagode obarvane oranžno-rumeno, a kljub vsemu obogatene z višjimi kislinami, kar daje vinu močnejšo hrbtenico in aromatiko.

Značilnosti vina: Naš Laški Rizling, skrbno izbranih jagod, na okus je mineralen in ima vonj po posušenih kamilicah in lipovih cvetovih . Kisline so dozorele in se lepo vkomponirajo v hrbtenico vina.

Priznanja: Zlato priznanje – Dobrote slovenskih kmetij 2021.