Laški Rizling, zorjeno suho, 2015

15,00 

🏅 Priznanja: Vino Slovenija Gornja Radgona – srebrna medalja, 2017
📦 Rok dostave: 3-5 delovnih dni

Kategorija:

Opis

Letnik: 2015

Sorta: Laški Rizling 100%

Sladkorna stopnja: Suho

Stopnja alkohola: 15%vol

Lega: Veliki Vrh, vinogradniška lega Cikušak, ki je k reki Dravi obrnjena južna in jugozahodna lega. Tu se veter ne ustavi niti na popolno brezveterje. Nadmorska višina 330m pomaga pri ohranitivi zdravega grozdja še pozno v jesen. Največji naklon vinograda je 77%. Matična podlaga tal je lapor.

Povprečna starost trte: 45 let

Vinifikacija: Tri dni hladne maceracija, ki si ga lahko privošči le zelo zdravo grozdje. Mešanje na finih aromatičnih drožeh eno leto, s katerimi vino pridobiva na svojih značilnih polnih aromah, brez dodatka žvepla. Dve leti v velikem lesenem sodu za spoj viška alkohola in kislin, ter mikrooksidacija dana od lesa, ki vinu daje stabilnost.

Priprava: Skrbno nadzorovana selekcija grozdja na trsu in samega poteka zorenja. Prametri sladkorja in kislin v sami jagodi merjeni tedensko, da je grozdje tisto ki naredi vino. Ročno trganje, ki omogoča selekcijo jagod, redna trgatev.

Značilnosti vina: Matična osnova tal daje tukaj bolj mineralna vina. Ta Laški Rizling pusti poln pookus v ustih, zaradi zorenja v lesenem sodu, kar je pripomoglo k harmonizaciji kislin in alkohol, kljub visoki stopnji le tega, ga ne občutimo. Tudi droži pripomorejo k lažji in bolj fini harmonizaciji, ter karakteristično podkovanemu Laškemu Rizlingu.

Priznanja: Vino Slovenija Gornja Radgona- srebrna medalja, 2017.