Sauvignon, suhi jagodni izbor, 2015

70,00 

🏅 Priznanja: Vino Slovenija Gornja Radgona – veliko zlato priznanje, 2018
📦 Rok dostave: 3-5 delovnih dni

Kategorija:

Opis

Letnik: 2015

Sorta: Sauvignon 100%

Sladkorna stopnja: Sladko, suhi jagodni izbor

Stopnja alkohola: 11.5%vol

Lega: Belski Vrh, vinogradniška lega Zeletina, južna lega, obdana s soncem ves dan. Na nadmorski višini 360m, lepo prevetrena in sončna. Zaradi 65% povprečnega naklona vinograda trta pridobiva več intenzivnih sončnih žarkov, kar omogoča grozdju večjo zrelost. Matična podlaga tal je peščenjak.

Povprečna starost trte: 38 let

Vinifikacija: Hladno stiskano, zaradi posušenih grozdnih jagod je stiskanje dolgotrajno, cca. 8 ur. Vrenje pri suhih jagodnih izborih poteka pri cca. 20 °C, za kar je klet prehladna. Vrenje zaradi naravno prisotnih sladkorjev poteka zelo počasi, okoli dva meseca. Zaradi povečane vsebnosti sladkorja, 223g/L, in visokih kislin bo vino v steklenici še pridobivalo na kakovosti in okusu.

Priprava: Skrbno nadzorovana selekcija grozdja na trsu in samega poteka zorenja. Prametri sladkorja in kislin v sami jagodi merjeni tedensko, da je grozdje tisto, ki naredi vino. Ročno trganje meseca decembra, ko so jagode primerno obogatene z žlahtno gnilobo (botritisom).

Značilnosti vina: Naš Sauvignon, skrbno izbranih, na trsu posušenih jagod, ima vonj in okus po medu in suhem sadju, kar je značilno za visoke predikate Sauvignona. Visoke kisline so dobro obogatene s sladkorjem, kar daje vinu skladnost. Vino je oljnate teksture oz. teksture sirupa. Lahko bi rekli da spominja na liker, vendar je glede na tehnološki postopek vso aromo in sladkor dala grozdna jagoda.

Priznanja: Vino Slovenija Gornja Radgona- veliko zlato priznanje, 2018.